Jeżyna liść – układ pokarmowy, trawienie i odporność
Jeżyna to roślina o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, wspomagająca odporność oraz zdrowie układu pokarmowego.
- Wysyłka w 1 dzień roboczy
- Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 125 zł
Jeżyna (Ożyna) – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Jeżyna, znana również jako ożyna, to roślina o ciemnofioletowych lub czarnych owocach , która wspomaga organizm w walce z infekcjami i wzmacnia odporność. Liście jeżyny zawierają cenne garbniki, kwas kawowy oraz proantocyjanidyny, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Zastosowanie jeżyny:
-
Pomocna przy przeziębieniu, grypie oraz infekcjach górnych dróg oddechowych .
-
Wspomaga zdrowie układu pokarmowego, łagodząc problemy z trawieniem i wzdęcia .
-
Stosowana w leczeniu chorób skóry oraz w przypadku nadmiernych krwawień miesiączkowych .
-
Działa wspomagająco przy chorobach reumatycznych oraz przewlekłych zapaleniach błony śluzowej.
Przygotowanie naparu z liści jeżyny :
Zaleca się parzenie 1-2 łyżek suszonych liści jeżyny w szklance wrzącej wody. Pić 2-3 szklanki dziennie, aby wspomóc organizm w walce z infekcjami.
Waga | Brak danych |
---|---|
waga | 50 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kg, 2 kg, 5 kg |