Babka lancetowata – gardło i układ oddechowy
Babka lancetowata to naturalne wsparcie dla dróg oddechowych i skóry. Jej suszone liście doskonale sprawdzą się jako napar do picia lub ziołowy okład.
- Wysyłka w 1 dzień roboczy
- Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 125 zł
Babka lancetowata – naturalne wsparcie dla organizmu
Babka lancetowata (Plantago lanceolata), znana również jako babka wąskolistna, babka koniczynowa czy języczki polne, to bylina o charakterystycznych, wąskich i gładkich liściach zebranych w przyziemną rozetę. Jej kwiatostan przypomina kulisty lub jajowaty kłos, a sama roślina kwitnie od maja do sierpnia. Od wieków ceniona w tradycyjnym ziołolecznictwie, była wykorzystywana już w starożytności – np. sok z babki stosowano przy ukąszeniach skorpionów i węży. W średniowieczu z kolei liście babki służyły jako składnik okładów przy opuchliznach i drobnych urazach.
Działa łagodząco i ochronnie – szczególnie polecana w formie naparów do picia lub jako naturalny okład na skórę.
Sposób przygotowania:
1 łyżkę suszu liści babki lancetowatej zalać 350 ml ciepłej wody. Gotować pod przykryciem przez 5 minut, następnie odstawić do ostygnięcia na 10–15 minut. Pić 1 szklankę naparu do 3 razy dziennie.
Po ostudzeniu naparu można go również stosować zewnętrznie jako okład lub tonik do przemywania skóry. W przypadku przemywania oczu, warto rozcieńczyć go przegotowaną wodą.
Waga | Brak danych |
---|---|
Waga | 50 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kg, 2 kg, 5 kg |